Aan de entree van Wamel, in de ‘Kasteelbuurt’, is begonnen met de sloop van 38 huurwoningen. Er komen er maar 25 voor terug. Plus 8 koophuizen. Toch zegt woningcorporatie De Kernen dat ze tegemoet komt aan de vraag naar sociale huurwoningen in Wamel. De bewonerscommissie vindt het aan de zuinige kant.
Is de bouw van minder huizen niet vreemd? Nee hoor, meent woordvoerster Marijke Hoogeland van De Kernen. Niet alleen komen er nieuwere, ruimere huizen. Ook is de hoeveelheid afgestemd op de vraag. ,,We reageren op de totale woningbehoefte die blijkt uit woningmarktonderzoek.” Voor Wamel is er volgens haar sprake van een ongeveer gelijkblijvende behoefte aan sociale huurwoningen. Daarom blijft het ‘marktaandeel’ volgens haar ook ‘ongeveer gelijk’. De Kernen heeft ook gekeken naar voldoende ruimte, parkeerplaatsen en groen. Dat alles heeft volgens haar geleid tot het huidige plan waarin het aantal huurhuizen met 13 daalt.
Altijd meer huizen nodig
Ronny van Valburg van de bewonerscommissie lacht een beetje schamper. In De Gelderlander zei hij een jaar geleden dat er juist meer dan minder huurwoningen in Wamel nodig zijn en kreeg daarbij steun van leefbaarheidsgroep Samen Wamel. Er zijn daardoor in het plan twee kavels voor koopwoningen en twee extra huurhuizen boven de huursubsidiegrens bij gekomen. Waardoor er geen 29, maar 33 huizen komen. ,,Er zijn altijd meer huizen in Wamel nodig”, zegt Van Valburg. Hoewel hij tevreden is over het plan zoals het er nu bij ligt. Blijft dat er meer behoefte is aan meer huurwoningen, volgens hem. ,,Ze zullen dan op andere plekken huizen moeten neerzetten.” Van Valburg vindt het uiteindelijke plan wel mooi. ,,Er komen splinternieuwe, gasloze, nul-op-de-meterwoningen.”
Vijftien jaar geleden al plannen
Bewoonster Wilma van Dijk, die verhuist van een eengezinswoning naar een levensloopbestendig huis, vindt het tijd voor actie. ,,De eerste plannen waren er al vijftien jaar geleden.”De Kernen ontwikkelt het vernieuwde buurtje onder de naam Wamelse Poort. Op deze plek stond ooit namelijk een adellijk huis. Straatnamen als Kasteelstraat, Grachtstraat, Hollenhof en Poortstraat herinneren aan dat verleden. Het komt ook terug in de architectuur van de nieuwbouw. Een aantal huizen krijgt een ‘kasteelfragment’, een verwijzing naar de vroegere burcht.‘
Klankborden’ met bewoners
De Kernen overlegt met de bewonerscommissie. ,,We klankborden met hen", zegt Hoogeland. Uit dat overleg is in ieder geval al gekomen dat de karakteristieke oranje dakpannen terugkeren op de nieuwbouw en ook de karakteristieke haagjes. In de buurt komen levensloopbestendige woningen, starterswoningen, eengezinshuizen en vrije sectorhuurwoningen. Daarnaast verrijzen er de 8 eerdergenoemde koopwoningen. Van de oorspronkelijke 38 gezinnen keren er circa 12 terug in de nieuwbouw. De anderen verhuizen en zijn voor het overgrote deel al vertrokken. Nieuwe huurders kregen een tijdelijk huurcontract tot aan de sloop.
Overlast zo beperkt mogelijk
De mensen die blijven, hoeven niet te verkassen naar een ander gedeelte van Wamel of een ander dorp. Het projectgebied wordt eerst deels gesloopt en opnieuw bebouwd. De zittenblijvers kunnen dan alvast van hun huidige huis naar een nieuwbouwwoning verhuizen. Vervolgens gaat de sloop verder en wordt de Wamelse Poort afgebouwd.,,Natuurlijk zal er overlast zijn. Maar we proberen die zo beperkt mogelijk te houden", zegt Hoogeland.
Maar één keer verhuizen
Wilma van DijkWilma van Dijk. © DGWilma van Dijk woont al 28 jaar met haar man tot volle tevredenheid in de Kasteelbuurt. ,,Het werd echt tijd voor de sloop. Veel huizen waren niet veel soeps meer.” Er is volgens haar veel behoefte aan huurwoningen. ,,Veel mensen zijn al uit eigen beweging verhuisd. Wij gaan naar de bejaardenwoningen die worden gebouwd. Zo hoeven we maar één keer te verhuizen.”Sonja AugustijnenSonja Augustijnen. © DGSonja Augustijnen vertrekt uit de Kasteelbuurt. Ze gaat naar een splinternieuw huurhuis in Leeuwse Veld in Beneden-Leeuwen. ,,Ik heb hier twintig jaar gewoond, maar ik ben blij met een nieuw huis. En met het feit dat ik maar één keer hoef te verhuizen.”
Webdesign & Development: Cross Media Creations © 2017 Dorpsplatformen West maas en Waal